Sajtóközlemény

REFORMÁTOR Kézműves Sörfőzde

A Reformáció kezdetének ötszázadik, jubileumi évfordulójának évében számtalan programmal készülnek a protestáns egyházak. A Reformátor sörfőzdét azzal a céllal alapította Végh Szabolcs, hogy a megszokottól eltérően egy egészen könnyed műfajú megjelenéssel juttassa el az emberekhez a reformáció üzenetét és a két nagy reformátor Luther Márton és Kálvin János előtt tiszteletét fejezze ki.

Luther Mártonról a reformáció elindítójáról talán kevesen tudják, hogy igazi ínyenc volt. Szerette a finom étkeket, szerette a jó sört, amit felesége Bóra Katalin főzött wittenbergi otthonuk pincéjében, ura és vendégei örömére. Lutherhez fűződik a mondat, ami evangélikus sörfogyasztók körében igen népszerű: ” Egyél finomat, igyál tiszta sört és olvasd az igazságot”. Ez a történelmi tény és Luther sörszeretete adta az ötletet a Reformátor sörfőzde létrejöttére és a két sör elkészítésére.

A most elkészült Lutherről elnevezett Düsseldorf Alt, ami egy tradicionális német félbarna sör az egyik legősibb, Luther kora óta főzött és kedvelt német sörtípus hagyományos receptúráját követi, úgy, hogy a termék a mai kor fogyasztói igényeinek is maradéktalanul megfelel.

Kálvin János inkább a jó bort szerette, ezért egy olyan komlóval került a róla elnevezett Hopfen Láger típusú sör ízesítésre (Hallertau Blanc), amely illatában, zamatában - ha jól figyelünk - fehérboros jegyeket fedezhetünk fel. Kálvin szerint „az alkohol, az italozás nem ördögtől való dolog”, de jól tudta azt is, hogy van ebben veszély is, ezért az Institutióban joggal figyelmeztet Pál Apostol szavaira: „…de ne válj semminek a rabjává”.

A sörök bérfőzésben a Hedon sörfőzdében készületek Németh Antal sörfőző mester hathatós közreműködésével és receptjei alapján.

A két sör kizárólag díszdobozban kerül forgalmazásra, melynek szintén az a célja, hogy kifejezze egyrészt a protestánsok közötti összetartozást, az ökumenét, másrészt a doboz felületein elhelyezett írásokon keresztül a fogyasztókhoz eljuttassa a reformáció üzenetét.

További információ: Végh Szabolcs ügyvezető, 0620 824 3143 info(kukac)reformator.eu